Upplevelseteknologi

Att uppleva nya saker ger dig minnen för livet. Att skapa förutsättningar för minnena är att ta fram tekniken för upplevelser.

Upplevelseteknologi innebär att skapa teknik för upplevelserelaterade tjänster och produkter. Sådana tekniska lösningar och produkter kan vara alltifrån stormkök och tält som kan användas på Mount Everest till bergbanor och ishotell. Upplevelser ligger i ropet och efterfrågas såväl av privatpersoner som av företag både inom och utom Sverige. Jämtland har länge varit ett centrum för upplevelser där man kan uppleva alla möjliga aktiviteter i fjällen, till exempel hundspann, jakt, fiske, ridning, bergsklättring, skidåkning, vandring och snöskotersafari. Med hjälp av ett nytt forskningsprojekt kommer regionen att bli ännu mer uppmärksammat inom upplevelseteknologin.

I januari 2003 startade institutionen THU i Östersund (Mittuniversitetet) ett forskningsprojekt vid namn PUSS, Projektet Upplevelseteknologi och Sport Science. Målsättningen är att Jämtland inom fem år ska bli Sveriges centrum för Sport Science med tyngdpunkt på vintersport. En annan målsättning med projektet är att man ska utveckla och etablera internationellt erkänd forskning och utbildning inom området upplevelseteknologi.