Robotar i sportens värld

Inom industrin förekommer det robotar som ersätter människors arbeten på olika sätt. Men ett arbete som robotar nog inte kan ersätta människor inom är jobbet som fotbollsproffs. Men samtidigt är robotar eller elektroniska maskiner av olika slag någonting som kan vara användbart när denna populära sport ska utföras.

Inför förberedelserna för stora fotbollsmästerskap som fotbolls VM 2022 eller liknande så kan robotar komma till god användning. Till exempel kan de användas för att skapa de arenor som ska användas, antingen genom att skapa en ritning eller genom att hjälpa till med själva bygget. Den sorts robotar vi talar om då är maskiner som man kan styra för att den ska utföra saker som vi människor inte själva kan göra. Till exempel kan det vara att lyfta tunga saker eller utföra någonting matematisk uträkning för att få kalkylerna att gå ihop.

Under själva matcherna kan de behövas för att hålla koll på tiden, men även för att styra kamerorna som fångar varje kvadratcentimeter av planen och skickar ut den till oss tv-tittare runt hela världen. Dessutom finns det maskiner som ska pumpa bollar, stryka alla tröjor samt se till att biljettförsäljningen kan ske på rätt sätt.

Men fotbollsindustrin innebär idag så mycket mer än bara spelare och matcher. Fotbollsrelaterade produkter säljer otroligt bra i hela världen och där infaller allt ifrån fotbollar och lagtröjor till planscher och samlarkort.  Alla dessa saker måste då produceras på något vis och det är väl här som robotarna spelar en stor roll. Att kunna sprida den glädje som sporten ger till både spelare och åskådare har vi alltså mycket att tacka våra robotar för, hur konstigt det än må låta.